Akne

Rasvaisessa ihossa talineritys on normaalia voimakkaampaa. Talirauhanen toimii aktiivisimmillaan murrosiässä, mutta ihon rasvoittuminen ei kuitenkaan ole pelkästään nuoruusajan ongelma. Hormonit, stressi, kotihoito, ravinto sekä monet muut sisäiset ja ulkoiset tekijät vaikuttavat ihon rasvaisuuteen, epäpuhtauksiin sekä akneen. Rasvoittuvaan ihoon ja akneen liittyvät epäpuhtaudet ja muutokset ihossa ovat yleisiä myös normaalilla ja sekaiholla. Aknen perimmäistä syytä ei ole vielä pystytty selvittämään, mutta tiedetään, että monet eri tekijät vaikuttavat sen syntymiseen.

Aknen oireet

Ihossa voi olla monia erilaisia epäpuhtauksia. Komedo syntyy iholle, kun talirauhasen tiehyen ja karvafollikkelin eli karvatupen solut sarveistuessaan tukkivat yhdessä talin kanssa ihohuokosen. Avokomedo eli mustapää näkyy tummana iholla, koska tali-sarveissolumassa on melaniinin värjäämää ja täyttää karvatupen ihon pintaan asti. Umpikomedossa tukkeuma ei ulotu vielä karvatupen yläosaan eikä siis ihon pintaan asti. Umpikomedo näkyy usein valkoisena pienenä näppynä iholla. Papula on punoittava, turvonnut, tulehtunut ja kipeä kohouma. Papula muodostuu kun iho sarveistuu ja ihon puolustusjärjestelmä saa aikaan tulehduksen yrittäessään suojautua. Kun tulehdus etenee, papula muuttuu pustulaksi. Pustulassa on “märkää” keskellä ja tulehdus on levinnyt ympäröivään kudokseen.

Aikuisiän akne on usein sitkeämpi sekä haastavampi hoitaa kuin teini-iässä. Ikääntymisen myötä myös ihon kyky korjata itseään hidastuu, jolloin akne saattaa jättää arpia jälkeensä helpommin. Teini-iässä akne-iho usein on kauttaaltaan rasvaisempi, kun taas aikuisiän aknessa, iho voi olla tyypillinen sekaiho, jossa esimerkiksi posket voivat olla kuivat ja osa alueista rasvoittuvia ja epäpuhtaita. Aikuisiän akne voi usein olla tulehtunut ja iho voi olla arka sekä herkkä.

Akneihon toiminta

Aknessa talirauhasten toiminta on yliaktiivista, talirauhanen ja karvatuppi ovat usein tulehtuneet, talirauhasten bakteerimäärä on lisääntynyt sekä talirauhastiehye on tukkeutunut. Tulehdusta aiheuttavat iholla normaalisti esiintyvät bakteerit, yleisimmin bakteeri Propionibacterium acnes, joka käyttää ravinnokseen talia. Bakteeri tuottaa entsyymejä, jotka muuttavat ihon triglyseridit glyseroliksi ja rasvahapoiksi, jotka aiheuttavat ihossa ärsytystä ja tulehdusta. Bakteeri myös kasvaessaan aiheuttaa yhdessä huokoseen kertyneen talin kanssa ihohuokosen laajentumista.

Akneihossa solunkierto on häiriintynyt ja ihosoluja muodostuu epänormaalin nopeaan tahtiin. Tällöin liiallinen tali ja kuolleet ihosolut jäävät helpommin tukkimaan ihohuokosia. Normaalissa ihossa päivässä irtoaa yksi solukerros ihon pinnasta, ja alla oleva uusi solukerros korvaa sen, kun taas akneihossa kuolleita ihosoluja muodostuu 4-5 kertaa nopeammin. Ihon pintakerroksen lamellaarijyväset pitää normaalissa ihossa huolen ihon luonnollisesta hilseilyprosessista. Akneihossa on vähemmän lamellaarijyväsiä, jolloin kuolleet ihosolut eivät hilseile pois normaalisti ja tämä aiheuttaa ihon tukkeutumista.

Talirauhasfollikkelissa, on pieni ihokarva ja suuri monilohkoinen talirauhanen. Talirauhasfollikkeleja on eniten kasvojen, käsivarsien, yläselän ja rintakehän alueella. Talirauhaset tuottavat talia, ja normaalisti tali leviää talirauhasfollikkelista ihokarvaan ja iholle, jolloin se estää karvaa kuivumasta ja pitää ihon kimmoisana. Tali koostuu erilaisista rasva-aineista, muun muassa triglyserideistä, vahaestereistä sekä skvaleenista. Tali myös estää tiettyjen bakteerien kasvua. Yliaktiivinen talirauhanen tuottaa liikaa talia, ja geneettisesti aknelle alttiissa ihossa talin koostumus on paksumpaa. Akneihossa talin lipidien koostumus on erilainen, talissa on normaalia enemmän skvaleenia ja vahaestereitä ja vähemmän rasvahappoja. Linolihappoa, joka on välttämätön tyydyttymätön rasvahappo, on huomattavasti vähemmän. Tämä voi vaikuttaa solujen liikasarveistumiseen. Liiallinen talintuotanto tukkii ja laajentaa ihohuokosia. Talirauhanen on herkkä hormoneille, erityisesti androgeeneille, niin kutsutuille mieshormoneille. Ne stimuloivat talirauhasen toimintaa, jossa epäpuhtaus muodostuu.

Aknen eri asteet

Akne jaetaan muutamaan erilaiseen, tavalliseen akneen (akne vulgaris), niskan arpiakneen (acne keloidalis nuchae), onteloakneen (acne conglobata) sekä aknen erittäin vaikeaan muotoon (acne fulminansiin). Aknen sukulaissairauksia ovat karvatuppitulehdus, perioraalidermatiitti sekä ruusufinni. Akne luokitellaan ihomuutosten määrän sekä vaikeusasteen mukaan. Akne voi lievimmillään olla komedoaknea, jossa ihossa on pääasiassa vain avo- sekä umpikomedoja. Papulaarisessa aknessa hallitsevana ihomuutoksena ovat punaiset näpyt. Papulopustulaarisessa aknessa iholla on myös märkiviä näppyjä. Aknen vaikeimmassa muodossa, kystisessa aknessa esiintyy kyhmyjä, kystiä ja syviä ontelomaisia ihomuutoksia, tällainen iho on usein kipeä ja aristava.

Syyt aknen puhkeamiseen

Akne on geneettinen sairaus, joka aiheuttaa talirauhastieyhyiden toimintahäiriön. Jos akne on perinnöllinen, niin iho on usein alttiimpi ja herkempi reagoimaan eri tekijöille, jotka pahentavat aknea.

Krooninen stressi, joka vaikuttaa kehon hormonitasoihin ja stimuloi lisämunuaista, on isoin akneen ja sen pahentumiseen vaikuttava tekijä. Stressi kohottaa kehon testosteroni- ja kortisolitasoja, jotka lisäävät talirauhasen aktiivisuutta. Myös stressi ihostasi, mikä on täysin ymmärrettävää, nostaa stressitasoasi, jolloin ihon kunnon paraneminen on vaikeampaa.

Iholle epäsopiva kosmetiikka voi tukkia ihohuokosia, tai aiheuttaa kosketusreaktioita, jotka voivat aiheuttaa epäpuhtauksia iholle. Mm. hajusteet, väriaineet, muovit ja monet muut spesifiset kosmetiikassa käytettävät raaka-aineet saattavat toisilla laukaista iholla ärsytyksiä tai epäpuhtauksia. Toiset ihot reagoivat tiettyihin raaka-aineisiin herkemmin kuin toiset.

Ympäristön vaikutus ihoon on myös suuri. UV-säteily, kuuma ilmasto, vuodenajat, ravinnon huono ravintoarvo ja ilmansaasteet voivat pahentaa aknea. Lämpö ja kosteus lisäävät verenkiertoa ja talintuotantoa, monesti esimerkiksi kuuma ja kostea työympäristö saattavat lisätä ihon epäpuhtauksia.

Miehillä testosteronia tuottavat sukuelimet ja naisilla munasarjat sekä lisämunuainen. Testosteroni erittyy elimistöön ja kulkeutuu talirauhaseen, joka reagoi herkästi hormonitasoihin ja voi alkaa toimia yliaktiivisesti. Yliaktiivinen talirauhanen aiheuttaa liiallista talintuotantoa, joka näkyy rasvaisena ja epäpuhtaana ihona.

Hormonien vaihtelut, kuten kuukautiskierto, hormonaalisen ehkäisyn vaihtaminen tai lopetus, raskaus, imetys sekä raskauden jälkeinen aika vaikuttavat todella paljon ihon kuntoon ja voivat aiheuttaa epäpuhtauksia tai jopa aknea.

Elämäntavat voivat tukea tai heikentää ihon hyvinvointia. Tietyt lääkkeet, elämäntavat sekä ruoka-aineet voivat myös aiheuttaa epäpuhtauksia iholle.

Ihon epäpuhtauksien koskettelu ja puristelu voi viedä bakteereja ihoon sekä levittää tulehdusta ihossa.

Aknen hoito

Ei ole olemassa yhtä erillistä aknen syntyyn vaikuttavaa syytä, kuten ei ole yhtä erillistä hoitokeinoa tai yleislääkettä aknen hoitoon. Hoidon aloittaminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, hoitoon sitoutuminen ja epäpuhtauksien ennaltaehkäisy ovat tehokkaimpia keinoja hoitaa aknea. Myös sitkeimpiäkin aknetapauksia pystytään hoitamaan, joko kosmetiikalla kotona, lääkityksellä, hoitolahoidoilla sekä ravinnolla ja elämäntavoilla, tai näiden kaikkien yhdistelmällä. Usein vie vähintään muutamia kuukausia, ennen kuin aknen hoidossa aletaan nähdä tuloksia, joten hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.

Aknen hoidossa ratkaisevassa asemassa ovat viisi perusperiaatetta; ihon liikasarveistumisen normalisointi eli ihon kuorinta, aknea aiheuttavan bakteerin vähentäminen, tukkeutuneiden ihohuokosten avaaminen, tulehduksen rauhoittaminen ja talin määrän vähentäminen ihossa. Edellä mainittuihin tekijöihin voivat vaikuttaa monet asiat. Lopullinen hoitomuoto riippuu aknen taustalla vaikuttavista tekijöistä, ja aknen hoidossa asiakas pitäisi pystyä huomioimaan aina yksilöllisenä kokonaisuutena.

Ensimmäisenä aknen hoito kannattaa aloittaa estämällä kuolleiden ihosolujen tarttuminen toisiinsa kiinni ja tiehyeiden tukkeutuminen. Kuorimalla ihon pintaa saat tehostettua sarveissolujen poistumista ihosta, jolloin ne eivät jää tukkimaan ihohuokosia. Ihosolujen positiiviset ja negatiiviset varaukset aiheuttavat solujen takertumista toisiinsa, jolloin ne jäävät tukkimaan ihohuokosta. Tietyillä raaka-aineilla voidaan vähentää ihosolujen välisiä varauksia, sekä ennaltaehkäistä kuolleiden ihosolujen kertymistä ihohuokosiin.

Propionibacterium acnes bakteeri elää ihon normaalifloorassa. Bakteeri hajottaa talin triglyseridejä, mikä saa aikaan vapaita rasvahappoja, jotka aiheuttavat tulehdusta ihossa. Antibiootit ja bentsoyyliperoksidi taistelevat bakteereja vastaan, eli vähentävät sitä kautta tulehdusta ihossa. Antibiooteilla voi kuitenkin olla pitkäkestoisia ja moninaisia vaikutuksia terveydelle, minkä vuoksi antibiootit eivät monestikaan palvele ihon hyvinvointia pitkällä tähtäimellä. Pahimmassa tapauksessa antibiootit voivat jopa ylläpitää sekä pahentaa iho-oireita. Bentsoyyliperoksidi tuhoaa bakteereita tuottamalla reaktiivisia happiradikaaleja, jolloin se valitettavasti voi myös nopeuttaa ihon ikääntymistä. Myös hoitolassa toteutettava valohoito voi vähentää aknea aiheuttavaa bakteeria ja näin parantaa ihon kuntoa.

Kolmantena tärkeänä asiana aknen hoidossa on ihohuokosten tukkeutumien avaaminen. Muun muassa erilaisia happoja ja raaka-aineita voidaan hyödyntää sarveissolujen pehmentämiseen sekä tukkeutuneiden ihohuokosten avaamiseen.

Hoidossa pyritään myös rauhoittamaan tulehdusta akneiholla. Toiset pyrkivät vähentämään tulehdusta hydrokortisonin avulla, mutta pitkään käytettynä se voi johtaa ihon ohenemiseen ja surkastumiseen. Valittavissa on paljon muitakin hyviä raaka-aineita tulehduksen rauhoittamiseen.

Viidentenä vaiheena tulisi pyrkiä vähentämään talin määrää ihossa. Talia muodostuu jatkuvasti talirauhasessa, mistä se erittyy ihon pinnalle karvatupen ihohuokosesta. Epätasapaino talintuotannossa johtaa tukkeumaan syntymiseen karvatupessa. Testosteroni kiihdyttää talintuotantoa, joten valitettavasti naiset, jotka kärsivät androgeenien liikatuotannosta, esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, kärsivät usein myös aknesta.

Akneihon hoitolahoidot

Puhdistavat kasvohoidot sekä kevyet kemialliset kuorinnat voivat tehostaa ja nopeuttaa hoitoprosessia. Ihoa puhdistavilla kasvohoidoilla saadaan tehokkaasti syväpuhdistettua lievää, ei-tulehduksellisesta akneihoa. Myös lämpö, höyrytys ja hieronta sopii akneiholle, ja voi hyödyttää ei-tulehduksellista aknea.

Vaikeassa tulehtuneessa akneihossa ihoa ei tule stimuloida tai puristella, koska se voi vain pahentaa tilannetta tai aiheuttaa erilaisia komplikaatioita, kuten bakteerien leviämistä, hyperpigmentaatioita tai ihon arpeutumista. Erilaiset kemialliset kuorinnat, jotka saavat aikaan solujen uusiutumista ja kuorivat kuollutta ihosolukkoa, hyödyttävät molempia aknen muotoja. Myös mikroneulaus sopii hyvin lievempiin aknen muotoihin, sillä mikroneulauksen avulla voimme aktivoida ihon luontaisia korjausprosesseja. Tutkimusten mukaan myös happi tekee ihon epäpuhtauksille hyvää, minkä vuoksi ihon kevyt neulaus nopeuttaa epäpuhtauksien paranemista iholla.

Face It -ihovalmennus akneiholle

Suosittelemme akneiholle 9 kk pituista Face It -ihovalmennusta, jossa saat tarkat ohjeet, kuinka voit hoitaa ihoasi sekä ulkoisesti että sisäisesti. Valmennuksen pituuteen vaikuttaa myös muut ihossa tai terveydessä esiintyvät mahdolliset ongelmat.

Face It -lisäpalvelut

Hoitolassa aknea voidaan hoitaa tasapainottavilla ja puhdistavilla Dermalogica-kasvohoidoilla. Usein ammattikäytössä olevat tuotteet saattavat olla tehokkaampia, ja niiden avulla saadaan tasapainotettua ihon tilannetta nopeammin. Ihoterapeutti voi myös käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten ultraääntä tai esimerkiksi mikroneulausta hoitolahoidon tekemiseen. Lievemmissä aknetapauksissa suosittelemme erityisesti tehokasta mikroneulaushoitoa, jolla on saatu näkyviä tuloksia myös haastavan rosacean hoidossa.

Ihostasi sekä tarpeistasi riippuen ihoterapeuttimme voi toteuttaa Face It -ihovalmennuksesi yhteydessä kevyemmän Dermalogica-kasvohoidon tai astetta tehokkaamman Medik8-kasvohoidon. Face It -valmennuksesi yhteydessä saat ihoterapeutin suosituksen ihollesi parhaimmasta hoitolahoidosta. Hoitolahoidot voidaan toteuttaa missä vaiheessa vain valmennustasi. Lisäpalveluina toteutettavat kasvohoidot toteutetaan Blue Lagoonin toimipisteessä (Helsinki / Espoo).