Arvet

Arvet ovat monesti kiusallinen ja haasteellinen vaiva, ja hoito vaatii usein pitkäjänteisyyttä. Arpia voi syntyä erilaisista syistä ja arpien ulkonäkö voi myös vaihdella paljon. Arpihoidot kehittyvät jatkuvasti, ja erityisesti tehokkaalla mikroneulaushoidolla voidaan päästä erinomaisiin tuloksiin arpien hoidossa.

Erilaiset arvet

Iholle saattaa elämän myötä tulla erilaisista syistä erilaisia arpia. Leikkauksien muodostamat leikkausarvet, tapaturmien kuten esimerkiksi palovamman aiheuttamat arvet, sairauksien kuten rokkojen aiheuttamat arvet, painonnoususta ja raskaudesta aiheutuvat venymä- ja raskausarvet sekä erilaisten iho-ongelmien kuten aknen tai ruusufinnin ja muiden ihotulehdusten muodostamat arvet.

Aknearvet

 • Laajentunut ihohuokonen
  • Pysyvästi laajentunut, reikämäinen ja normaaleista laajentuneista ihohuokosista selvästi isompi ihohuokonen on myös luokiteltavissa arveksi.
 • Box Scar -arvet
  • Ovaaleja tai pyöreitä kuoppia ihossa. Kudosvauriosta riippuen nämä arvet voivat olla pinnallisia tai syviä.
 • Rolling Scars -arvet
  • Eivät ole yhtä tarkkarajaisia ja selkeitä kuin Box Scar -arvet. Rolling Scar -arvet tekevät usein esimerkiksi poskien alueen ihosta aaltomaisen epätasaisen ja kuoppaisen.
 • Ice Pick -arvet
  • Kapeat, mutta syvät dermikseen asti ulottuvat aknearvet, jotka muodostuvat usein vaikeammista aknen muodoista. Ice Pick -arvet voivat näyttää melkein kuin reijiltä tai isoilta todella laajentuneilta ihohuokosilta.
 • Hypertrofiset arvet
  • Nämä arvet ovat aavistuksen ihon pinnasta koholla olevia arpia. Hypertrofisia arpia muodostuu aknen myötä usein erityisesti selän alueelle. Myös tapaturmien, palovammojen ja leikkausten seurana iholle muodostuu hypertrofinen arpi.
 • Keloidiarvet
  • Keloidiarvet ovat haastavin arpimuoto, sillä keloidiarpi voi kasvaa huomattavasti tapaturma-aluetta isommalle alueelle ja jatkaa kasvuaan pitkään vielä trauman jälkeen. Joillakin ihoilla on ominainen taipumus muodostaa vaikeasti hoidettavia keloidiarpia.

Arven muodostuminen

Ainoastaan pinnalliset haavat paranevat ilman arpeutumista, syvemmälle menevä haava jättää jälkeensä arpikudosta. Iho alkaa parantaa haavaa ja muodostaa sidekudoksen valkuaisainetta eli kollageenia, joka on koostumukseltaan erilaista kuin kollageeni muualla ihossa. Tämän takia arpi myös näyttää erilaiselta kuin iho muualla, eikä iho ole siinä niin pehmeää ja joustavaa kuin muualla. Arvet voivat olla koholla tai kuopalla tai ihon venymisen aiheuttamia juovia. Yleensä arpi on alkuun tummempi tai punainen ja ajan kuluessa arpi vaalenee. Arpikohtiin ei välttämättä myöskään muodostu pigmenttiä samalla tavalla kuin muuhun ihoon. Esimerkiksi ihon ruskettuessa arpikohdat voivat jäädä muuta ihoa vaaleammiksi.

Siihen kuinka näkyvä arvesta tulee, voi vaikuttaa esimerkiksi ihon kuivuus, infektio ja tulehdus haavassa ja sen paranemisen alkuvaiheessa, auringonvalo, hankaus, voimakas paine tai venyminen, kollageenin liikatuotanto tai perinnöllinen taipumus ihon arpeutumiseen. Toisilla on taipumusta arpikudoksen liikakasvuun, jossa vaurioitunut kudos parantuessaan kasvaa normaalia paksummaksi arpikeloidiksi.

Arpien kotihoito

Arpien häivytys on usein hidas ja hankala prosessi, mutta ei mahdotonta. Kotona tärkeää on ihon säännöllinen kuorinta ja uudistaminen. Jos kärsii aknesta, epäpuhtauksien puristelua tulisi välttää, jotta arpia tulisi mahdollisimman vähän. Ihon tulehdustilat tulisi pyrkiä rauhoittamaan mahdollisimman nopeasti, jotta tulehdus ei pääse vaurioittamaan ihoa. Myös hyvin pinnallinen ihon mikroneulaus (alle 0,5 mm rullalla) kotona, voi edistää ihon toimintoja ja uudistumisprosessia, mistä on hyötyä arpien hoidossa. Kotirullauksessa on suosittava pieniä neuloja, hyvää hygieniaa sekä muistaa uusia rulla riittävän usein, sillä tylsillä neuloilla voi olla vain haitallisia vaikutuksia ihoon.

Arpien hoitolahoidot

Arpien hoidossa yksi tehokkaimpia keinoja on hajottaa arven muodostama kollageeni, jotta iho alkaa muodostaa uutta kollageenia. Tehokas hoitomuoto arpiin on ihon mikroneulaus Dermapenillä. Neulaamalla ihoa, saadaan iholle aikaan ”luonnollinen trauma”, jolloin ihon kollageenisynteesi käynnistyy ja iho alkaa tuottaa uutta kollageenia. Mitä vanhempia tai syvempiä arvet ovat, sitä useampia hoitoja arvet yleensä vaativat, kun taas tuoreet ja pinnalliset arvet saadaan hoidettua yleensä nopeammin. Kotona käytettävillä neulausrullilla ei yleensä ole mahdollista päästä tarpeeksi syvälle, jotta voitaisiin tehokkaasti tasoittaa arpia. Kynämäiset neulauslaitteet verrattuna rulliin jättävät ihon ehjemmäksi ilman ylimääräistä ihon venytystä ja toimivat myöskin rullausta tehokkaammin. Hoitolassa tehtävillä mikroneulauksilla voidaan mennä jopa 3mm syvyyteen ihossa. Arpien hoidossa onkin välttämätöntä neulata ihoa riittävän syvälle, sillä kollageenin muodostuminen tapahtuu syvällä dermiksessä. Tämän vuoksi arpien tuloksellinen hoitaminen on mahdollista vain hoitolassa.

Arpia voidaan hoitaa myös esimerkiksi kemiallisilla kuorinnoilla, jotka uudistavat ihoa. Kemialliset kuorinnat sopivat hyvin pinnallisempien arpien sekä arpien värimuutosten hoitoon. Kemiallisia kuorintoja voidaan myös yhdistää ihon mikroneulaushoitoihin. Myös laserkäsittelyillä voidaan hioa ihon pintaa ja lämmön avulla stimuloida kollageenin tuotantoa. Myös plastiikkakirurgit voivat poistaa tai korjata arpia. Plastiikkakirurgien tekemät arpi- sekä laserhoidot ovat huomattavasti mikroneulausta arvokkaampia ja kivuliaampia, jonka lisäksi näihin hoitomuotoihin liittyy korkeampia riskejä. Tuloskaan ei välttämättä ole samantasoinen tai parempi kuin mikroneulaushoidoissa.

Face It -ihovalmennus arpien hoitoon

Koska arpia ei voida tuloksellisesti hoitaa ulkoisesti käytettävien ihonhoitotuotteiden ja ruokavalion avulla, suosittelemme arpien hoitoon 3 kk pituista Face It -ihovalmennusta sekä 1-5 mikroneulauskäsittelyä Dermapen-laitteella. Ihovalmennuksessa saat tarkat ohjeet, kuinka voit hoitaa arpiasi ja ihoasi ulkoisesti kotihoitotuotteilla. Lisäksi Face It -ihovalmennukset sisältävät myös ravintovalmennuksen, jossa saat vinkit ihosi sisäiseen hoitoon ja sinulle sopivaan tasapainoiseen ruokavalioon. Hyvällä ravitsemuksella voidaan tukea kollageenin muodostumista, sidekudoksen vahvuutta sekä ihon hyvää uudistumiskykyä. Sopivalla ruokavaliolla voidaan myös ennaltaehkäistä tulehdusten muodostumista iholle. Valmennuksen pituuteen vaikuttaa myös muut ihossa tai terveydessä esiintyvät mahdolliset ongelmat.

Face It -lisäpalvelut

Hoitolassa ihon arpimuutoksia voidaan hoitaa erilaisilla kasvohoidoilla (kemialliset kuorinnat, mikroneulaus tai niiden yhdistelmä). Usein ammattikäytössä olevat tuotteet saattavat olla tehokkaampia, ja niiden avulla saadaan ihossa nopeampaa ja näkyvämpää muutosta aikaiseksi. Hoitolassa tehtävillä tehokkailla kuorinnoilla saadaan ihon pintaa sekä arpien väriä tasaisemmaksi, Kosmetologi voi myös käyttää erilaisia apuvälineitä kuten mikroneulausta ihon korjausprosessien aktivoimiseksi ja uuden kollageenin synnyttämiseksi.

Arpien hoidossa suosittelemme ensisijaisesti Medik8 -hoitoja ja ihon mikroneulausta. Face It -valmennuksesi yhteydessä saat ihoterapeutin suosituksen ihollesi parhaimmasta hoitolahoidosta. Hoitolahoidot voidaan toteuttaa missä vaiheessa vain valmennustasi. Lisäpalveluina toteutettavat kasvohoidot toteutetaan Blue Lagoonin toimipisteessä (Helsinki / Espoo).