Atooppinen iho

Atooppinen ihottuma johtuu ihon rakenteesta ja elimistön puolustusjärjestelmästä. Terve iho toimii tärkeänä suojamuurina, suojaten haitallisilta aineilta ja ärsykkeiltä, sekä estäen veden haihtumista pois ihosta. Atooppisella iholla luontainen suojamuuri on heikentynyt, jolloin ihon läpäisyeste ei toimi normaalisti. Atooppisen ihon pintakerroksen sarveissolukerroksen välisiä rasva-aineita eli keramideja syntyy liian vähän tai ne hajoavat normaalia nopeammin. Tällöin erilaiset ärsykkeet (esimerkiksi saippuat, pesuaineet, ihoon kohdistuva hankaus tai raapiminen, allergeenit tai mikrobit) pääsevät helpommin läpäisemään ihon. Normaalisti iho suojaa näiltä, mutta atooppisessa ihossa ärsykkeet pääsevät ihon läpi, jolloin elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu ja tämä saa aikaan tulehdusreaktion. Tulehdusreaktio entisestään heikentää ihon suojaa, jolloin ihottuma pahenee.

Atooppisen ihon taustatekijät

Atooppinen ihottuma alkaa tavallisesti vauvaiässä tai lapsuudessa maitorupena tai taiveihottumana ja on pitkäaikainen ihosairaus. Atooppinen iho saattaa puhjeta myös aikuisiällä. Atooppisen ihottuman taustalla on useampi tekijä. Ihon heikentyneen suojan lisäksi ympäristötekijät, ihon mikrobit, kutina-raapimiskierre ja immunologisten reaktioiden yhteisvaikutus. Varsinaista aiheuttajaa tai syytä yleistymiselle ei tunneta. Atooppisesta ihosta puuttuu myös filaggriini proteiinia, joka on ihon läpäisyesteen rakennustekijä. Rikkinäiselle, atooppiselle iholle tulee myös helpommin muita ihon infektiotauteja kuten märkärupea, sieni-infektioita tai ontelosyyliä.

Atooppisen ihon oireet

Atooppinen ihottuma oireilee kaikilla eri asteisesti, yleensä iho on kutiseva, kuiva ja hilseilevä. Iho voi aluksi olla myös vetistävä ja punoittava, jonka jälkeen muuttuu kutisevaksi ja kuivaksi. Iholla voi olla selkeitä punoittavia, turvonneita ihottumalaikkuja. Pahimmillaan iho on niin kuiva, että se halkeilee. Ihossa voi myös pahimpina ihottuma-aikoina olla pieniä nesterakkuloita. Ihon kutina on yleensä voimakasta ja mekaaninen ärsytys, kuten raapiminen, voi ärsyttää ihoa lisää ja aiheuttaa ihon rikkoutumista. Ihon ollessa ”auki”, se altistuu usealle epäpuhtaudelle ja bakteerille. Bakteerit voivat aiheuttaa ihoon sekä kehoon tulehdustiloja. Monesti atoopikoilla saattaa olla myös allergista nuhaa tai astmaa. Taipumus atopiaan on ainakin osittain periytyvää.

Atopiaa voi esiintyä vartalon iholla sekä kasvoilla, myös silmäluomissa. Monesti ihottuma esiintyy tarkkarajaisina ihottuma ”läntteinä”, jotka voi olla hyvinkin laajoja alueita. Atooppinen ihottuma voi oireilla eri paikoissa eri ikäkausina. Aikuisilla oireilevat usein kasvot, kaula, kädet ja ylävartalo.  Ihottuma voi toisinaan lehahdella myös ilman erityistä syytä. Tyypillisesti ihottuma oireilee eniten talvella, kun kylmä ulkoilma ja kuiva sisäilma kuivattavat ihoa. Myös stressi näkyy iholla ja voi pahentaa tulehdusta ja ihottumaa. Kesäisin aurinko paksuntaa ihoa ja helpottaa oireita. Atooppinen iho voi olla myös rasvoittuva.

Atooppisen ihon kotihoito

Atooppista ihoa tulee hoitaa säännöllisesti. Hoidossa tärkeintä ovat ihon puhtaana pitäminen mikrobeista sekä ihon säännöllinen suojaaminen ja kosteuttaminen. Suihkussa käymistä, peseytymistä tai saunomista ei tarvitse välttää, iho tulee vain kosteuttaa hyvin pesun jälkeen.  Ihon rasvaaminen ja pitäminen kosteutettuna on ehdottoman tärkeää, jotta ihon suojamuuri vahvistuisi. Voiteen tulee olla riittävän täyteläinen ja sisältää kosteuttavia, rauhoittavia ja ravitsevia raaka-aineita. Atooppisesta ihosta puuttuu luontaisia ihon keramideja, joten voiteen tulisi tuoda niitä iholle. Voiteen tulee sekä sitoa vettä että kosteuttaa ihoa hyvillä raaka-aineilla.

Hikoilu sekä karheat villaiset ja tekokuituiset vaatteet voivat ärsyttää atoopikon ihoa ja pahentaa ihottumaa. Hikoilun jälkeen on tärkeää peseytyä, jotta iho pysyy puhtaana. Parhaita vaatevalintoja ovat pehmeät, sileät ja hengittävät materiaalit. Kodin lämpötilassa on hyvä huomioida, ettei lämpötila ole liian korkea, jotta se ei aiheuta hikoilua. Ihon raapimista tulee ehdottomasti välttää, kutinaa voi yrittää lievittää painelemalla tai taputtelemalla ihoa.

Atooppinen iho ja ruokavalio

Vaikka ruokavaliolla ei pystytä korjaamaan atooppisen ihon geneettisiä ongelmia, on ruokavaliolla kuitenkin merkittävä rooli kehon ja ihon hyvinvoinnille. Ruokavaliolla pystytään tuloksellisesti ja monesti hyvin nopeastikin parantamaan ihon kosteustasapainoa. Puutteellinen ruokavalio sekä tietyt ruoka-aineet voivat myös kuivattaa ja ärsyttää atooppista ihoa, minkä vuoksi myös nämä olisi huomioitava atooppisen ihon hoidossa.

Hoitolahoito

Hoitolassa atooppista ihoa hoidetaan hellävaraisesti ja pyritään vahvistamaan ihon luontaista suojaa. Pahassa ihottumavaiheessa ihoa vain kosteutetaan ja rauhoitetaan hellästi. Paremmissa vaiheissa ihoa voidaan myös kuoria sille sopivalla kuorinnalla. Talviaikaan kosteuttavat kasvohoidot voivat vahvistaa ihoa ja pitää sen vahvempana.

Face It -ihovalmennus atooppiselle iholle

Suosittelemme atooppiselle iholle 9kk pituista ihovalmennusta, jossa saat tarkat ohjeet, kuinka voit hoitaa atooppista ihoasi sekä ulkoisesti että sisäisesti. Valmennuksen pituuteen vaikuttaa myös muut ihossa tai terveydessä esiintyvät mahdolliset ongelmat.

Face It -lisäpalvelut

Hoitolassa atooppista ihoa voidaan hoitaa kosteuttavilla, rauhoittavilla ja ihoa vahvistavilla kasvohoidoilla. Usein ammattikäytössä olevat tuotteet saattavat olla tehokkaampia, ja niiden avulla saadaan palautettua ihon kosteuspitoisuus nopeammin. Hoitolassa tehtävillä kuorinnoilla saadaan ihon kuiva ja hilseilevä pintakerros kuorittua pois, jolloin iho vastaanottaa kosteuttavat raaka-aineet paremmin. Kosmetologi voi myös käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten ultraääntä tai esimerkiksi pinnallista mikroneulausta saadakseen kosteuttavat aineet imeytymään paremmin ihoon, jolloin saadaan tehokkaampi kosteutusteho.

Ihostasi sekä tarpeistasi riippuen ihoterapeuttimme voi toteuttaa Face It -ihovalmennuksesi yhteydessä kosteuttavan ja rahoittavan Dermalogica-kasvohoidon tai astetta tehokkaamman ja kirkastavan Medik8-kasvohoidon. Face It -valmennuksesi yhteydessä saat ihoterapeutin suosituksen ihollesi parhaimmasta hoitolahoidosta. Hoitolahoidot voidaan toteuttaa missä vaiheessa vain valmennustasi. Lisäpalveluina toteutettavat kasvohoidot toteutetaan Blue Lagoonin toimipisteessä (Helsinki / Espoo).