Epäpuhdas iho

Ihon epäpuhtauksiin kuuluvat laajentuneiden ihohuokosten täyttämät ”ihomadot”, mustapäät, valkopäät, miliumit sekä punoittavat märkäpäät (finnit). Epäpuhtaassa ihossa voi olla näiden kaikkien yhdistelmiä. Epäpuhtausongelmat ovat kuitenkin luokituksemme mukaan lievempiä kuin varsinaiset aknetapaukset. Aknesta puhumme silloin, kun asiakkaalla on huomattavan paljon selvästi silmin nähtäviä epäpuhtauksia ihossa, tai jatkuvasti poikkeuksellisen isoja tai tulehtuneita finnejä. Aknen erottaa monesti myös meikin läpi, toisin kuin pienemmät ihon epäpuhtaudet.

Rasvainen iho & talineritys

Rasvaisessa ihossa talineritys on normaalia voimakkaampaa. Talirauhanen toimii aktiivisimmillaan murrosiässä, mutta ihon rasvoittuminen ei kuitenkaan ole pelkästään nuoruusajan ongelma. Hormonit, stressi, kotihoito, ravinto sekä monet muut sisäiset ja ulkoiset tekijät vaikuttavat ihon rasvoittumiseen ja epäpuhtauksiin.

Ihon epäpuhtaudet

Ihossa voi olla monia erilaisia epäpuhtauksia. Komedo syntyy iholle, kun talirauhasen tiehyen ja karvafollikkelin eli karvatupen solut sarveistuessaan tukkivat yhdessä talin kanssa ihohuokosen. Avokomedo eli mustapää näkyy tummana iholla, koska tali-sarveissolumassa on melaniinin värjäämää ja täyttää karvatupen ihon pintaan asti. Umpikomedossa tukkeuma ei ulotu vielä karvatupen yläosaan eikä siis ihon pintaan asti. Umpikomedo näkyy usein valkoisena pienenä näppynä iholla. Papula on punoittava, turvonnut, tulehtunut ja kipeä kohouma. Papula muodostuu kun iho sarveistuu ja ihon puolustusjärjestelmä saa aikaan tulehduksen yrittäessään suojautua. Kun tulehdus etenee, papula muuttuu pustulaksi. Pustulassa on “märkää” keskellä ja tulehdus on levinnyt ympäröivään kudokseen. Bakteerit yhdessä talinerityksen kanssa aiheuttavat myös  ihohuokosten laajentumista.

Talirauhaset

Talirauhasfollikkelissa on pieni ihokarva ja suuri monilohkoinen talirauhanen. Talirauhasfollikkeleja on eniten kasvojen, käsivarsien, yläselän ja rintakehän alueella. Talirauhaset tuottavat talia, ja normaalisti tali leviää talirauhasfollikkelista ihokarvaan ja iholle, jolloin se estää karvaa kuivumasta ja pitää ihon kimmoisana. Tali koostuu erilaisista rasva-aineista, muun muassa triglyserideistä, vahaestereistä sekä skvaleenista. Tali myös estää tiettyjen bakteerien kasvua. Yliaktiivinen talirauhanen tuottaa liikaa talia, ja geneettisesti aknelle alttiissa ihossa talin koostumus on paksumpaa. Akneihossa talin lipidien koostumus on erilainen, talissa on normaalia enemmän skvaleenia ja vahaestereitä ja vähemmän rasvahappoja. Linolihappoa, joka on välttämätön tyydyttymätön rasvahappo, on huomattavasti vähemmän. Tämä voi vaikuttaa solujen liikasarveistumiseen.

Ihon talineritys

Liiallinen talintuotanto tukkii ja laajentaa ihohuokosia. Talirauhanen on herkkä hormoneille, erityisesti androgeeneille, niin kutsutuille mieshormoneille, jotka stimuloivat talirauhasen toimintaa, ja altistaa ihon epäpuhtauksille. Mikäli iho erittää liikaa talia, on tällöin järkevää pyrkiä  vähentämään talin määrää ihossa. Talia muodostuu jatkuvasti talirauhasessa, mistä se erittyy ihon pinnalle karvatupen ihohuokosesta. Epätasapaino talintuotannossa johtaa tukkeumaan syntymiseen karvatupessa. Testosteroni kiihdyttää talintuotantoa, joten tyypillisesti naiset, jotka kärsivät androgeenien liikatuotannosta (esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä), kärsivät usein myös ihon epäpuhtausongelmista ja aknesta.

Hyvällä kotihoidolla voidaan rauhoittaa ihon talineritystä, ja erityisesti ruokavaliolla voidaan tasapainottaa kehon hormonitoimintaa. Aina epäpuhtausongelmien taustalla ei ole ihon liiallinen rasvoittuminen, vaan myös kuivuus sekä erilaiset ulkoiset ja sisäiset tekijät voivat aiheuttaa ihoon näppyjä ja tukkeumia, minkä vuoksi ihonhoidon asiantuntijan olisi hyvä analysoida ihon tilanne, oikeanlaisen hoitosuunnitelman rakentamiseksi.

Epäpuhatuksia aiheuttavat tekijät

Krooninen stressi, joka vaikuttaa kehon hormonitasoihin ja stimuloi lisämunuaista, on merkittävä tekijä ihon epäpuhtauksille. Stressi kohottaa kehon testosteroni- ja kortisolitasoja, jotka lisäävät talirauhasen aktiivisuutta. Myös stressi ihostasi, mikä on täysin ymmärrettävää, nostaa stressitasoasi, jolloin ihon kunnon paraneminen on vaikeampaa.

Iholle epäsopiva kosmetiikka voi tukkia ihohuokosia, tai aiheuttaa kosketusreaktioita, jotka voivat aiheuttaa epäpuhtauksia iholle. Tietyt ainesosat kosmetiikassa saattavat toisilla laukaista iholla ärsytyksiä tai epäpuhtauksia.

Ympäristön vaikutus ihoon on myös suuri. UV-säteily, kuuma ilmasto, vuodenajat, ravinnon huono ravintoarvo ja ilmansaasteet voivat pahentaa epäpuhtausongelmia. Lämpö ja kosteus lisäävät verenkiertoa ja talintuotantoa, monesti esimerkiksi kuuma ja kostea työympäristö voivat lisätä ihon epäpuhtauksia.

Miehillä testosteronia tuottavat sukuelimet ja naisilla munasarjat sekä lisämunuainen. Testosteroni erittyy elimistöön ja kulkeutuu talirauhaseen, joka reagoi herkästi hormonitasoihin ja voi alkaa toimia yliaktiivisesti. Yliaktiivinen talirauhanen aiheuttaa liiallista talintuotantoa, joka näkyy rasvaisena ja epäpuhtaana ihona.

Hormonien vaihtelut, kuten kuukautiskierto, hormonaalisen ehkäisyn vaihtaminen tai lopetus, raskaus, imetys sekä raskauden jälkeinen aika vaikuttavat todella paljon ihon kuntoon ja voivat aiheuttaa epäpuhtauksia tai jopa aknea.

Myös tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa epäpuhtauksia iholle, sekä ihon epäpuhtauksien koskettelu ja puristelu voi viedä bakteereja ihoon sekä levittää tulehdusta ihossa.

Ihon epäpuhtauksien hoito

Hoito tulisi aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, hoitoon sitoutuminen ja epäpuhtauksien ennaltaehkäisy ovat tehokkaimpia keinoja hoitaa epäpuhtauksia. Ihon epäpuhtausongelmia pystytään hoitamaan iholle sopivilla kotihoitotuotteilla, lääkityksellä, hoitolahoidoilla sekä ravinnolla, tai näiden kaikkien yhdistelmällä. Usein vie vähintään muutamia kuukausia, ennen kuin epäpuhtauksien hoidossa aletaan nähdä tuloksia, joten hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.

Ihon epäpuhtauksien hoito ihonhoitotuotteilla ja ruokavaliolla

Koska epäpuhtauksia voi olla hyvin eri tyyppisiä, ja erilaiset pienet näpyt ja tukkeumat viihtyvät myös erilaisilla ihoilla, ei tulokselliseen hoitoon ole valmista kaikille sopivaa kaavaa. Hoitosuunnitelma lähtee kattavasta analysoinnista, jossa asiakasta ja asiakkaan ihoa arvioidaan yksilöllisenä kokonaisuutena. Hoitosuunnitelmalla haetaan juuri asiakkaan iholle sopivia ratkaisuja ihon sisäiseen ja ulkoiseen hoitoon, jotta hoidolla saavutetaan mahdollisimman hyviä tuloksia. Ulkoisella hoidolla tarkoitetaan ihon ulkoista hoitamista, jossa erityisesti päivittäisellä ihonhoidolla on suuri merkitys. Iholle käytettävät kotihoitotuotteet voivat pahentaa tai parantaa iho-oireita, joten on tärkeää, että kokenut ihoterapeutti on ensin analysoinut asiakkaan ihon, ja etsinyt iholle parhaiten sopivat kotihoitotuotteet. Asiakkaalle ja asiakkaan iholle suunnitellulla hyvällä ruokavaliolla tuetaan ihon hyvinvointia myös sisältä päin.

Face It -ihovalmennus epäpuhtaalle iholle

Suosittelemme epäpuhtaalle iholle 6 kuukauden pituista Face It -ihovalmennusta, jossa saat ihoterapeutin sekä ravintovalmentajan tarkat ohjeet, kuinka voit hoitaa ihosi epäpuhtauksia sekä ulkoisesti että sisäisesti. Valmennuksen pituuteen vaikuttaa myös muut ihossasi tai terveydessäsi esiintyvät mahdolliset ongelmat.

Face It -lisäpalvelut epäpuhtaalle iholle

Puhdistavat kasvohoidot sekä kevyet kemialliset kuorinnat voivat tehostaa ja nopeuttaa hoitoprosessia. Ihoa puhdistavilla kasvohoidoilla saadaan tehokkaasti syväpuhdistettua lievää, ei-tulehduksellisesta akneihoa. Myös lämpö, höyrytys ja hieronta sopivat epäpuhtaalle iholle, ja voivat tehostaa epäpuhtauksien hoitoa.

Vaikeassa, tulehtuneessa akneihossa ihoa ei tule stimuloida tai puristella, koska se voi vain pahentaa tilannetta tai aiheuttaa erilaisia komplikaatioita, kuten bakteerien leviämistä, hyperpigmentaatioita tai ihon arpeutumista. Erilaiset kemialliset kuorinnat, jotka saavat aikaan solujen uusiutumista ja kuorivat kuollutta ihosolukkoa, hyödyttävät molempia aknen muotoja.

Ihostasi sekä tarpeistasi riippuen ihoterapeuttimme voi toteuttaa Face It -ihovalmennuksesi yhteydessä puhdistavan Dermalogica-kasvohoidon tai astetta tehokkaamman ja kirkastavan Medik8-kasvohoidon. Face It -valmennuksesi yhteydessä saat ihoterapeutin suosituksen ihollesi parhaimmasta hoitolahoidosta. Hoitolahoidot voidaan toteuttaa missä vaiheessa vain valmennustasi. Lisäpalveluina toteutettavat kasvohoidot toteutetaan Blue Lagoonin toimipisteessä (Helsinki / Espoo).