Herkkä tai herkistynyt iho

Iho voi olla monista syistä herkkä ja erilaista ihon herkkyyttä ilmenee nykyään yhä enemmän. Tärkeää on alkuun kartoittaa ihon tilannetta kattavasti parhaimman hoitoratkaisun löytämiseksi. Monet saattavat tehdä itse myös turhan hätäisiä ”herkkyysdiagnooseja” ihostaan, minkä vuoksi olisi tärkeää aina alkuun kartoittaa tilannetta ihonhoidon ammattilaisen kanssa.

Mistä ihon herkkyys johtuu?

Ihon herkkyys johtuu usein siitä, että ihon suojamuuri ei suojaa tarpeeksi tehokkaasti, jolloin iho on taipuvainen allergioihin, punoitteluun ja kuivuuteen. Iho voi olla herkkä jo syntymästä lähtien. Geneettisesti herkkää ihoa ei valitettavasti voida korjata, mutta sitä voidaan hallita ja oireita lievittää ihonhoidolla. Iho voi myös herkistyä erilaisista sisäisistä tai ulkoisista tekijöistä johtuen, kuten ympäristö, ilmansaasteet, stressi, elämäntyyli, epäsopiva kosmetiikka tai ikääntyminen.

Myös heikentyneet pintaverisuonet sekä ohentuneet hiussuonten seinämät aiheuttavat ihon punoitusta ja couperosaa. Couperosa näkyy ihossa selkeänä punoituksena, joka johtuu verentungoksesta pintaverisuonistossa ja heikentyneiden verisuonien laajenemisesta. Herkistyneen ihon taustalla voi olla jokin ihosairaus kuten atooppinen ihottuma, tali-ihottuma, akne, astma tai ruusufinni.

Punoitusta ja herkistymistä voivat esimerkiksi lisätä kylmät tuulet ja alhaiset lämpötilat, altistuminen auringolle, ilmansaasteet, hormonitoiminta, lääkitykset, altistuminen ihoa ärsyttäville kemikaaleille (siivous- tai kotitaloustuotteet), ruokavalio, mausteinen ruoka, alkoholi, tupakointi, liiallinen ihon puhdistaminen (tai epäsopiva tai liian puhdistava puhdistustuote) liiallinen ihon kuorinta (tai epäsopiva kuorintatuote), ihokarvojen poisto tai keinotekoiset hajusteet.

Herkän ihon oireet

Herkkä iho voi kirvellä, kutista, kuumotella, punoitella tai siihen voi tulla ärsytyksestä johtuvia näppyjä, kuten ruusufinnissä. Herkän ihon oireet voivat olla jatkuvasti esillä, tai iho voi lehahdella erilaisista ärsykkeistä. Herkkään ihoon yhdistetään usein myös laajentuneet pintaverisuonet eli couperosa. Herkkyysoireita voi ilmetä pienillä sekä isommilla alueilla sekä kasvoilla että vartalolla. Herkkyyttä voi ilmetä myös kaikilla ihotyypeillä, mutta erityisesti kuivan ja atooppisen ihon ongelmat voivat altistaa ihoa erilaisille herkistymisille ja ärsytyksille.

Herkän ihon kotihoito

Herkistynyt iho voidaan yleensä korjata ihonhoidolla, mutta myös laukaisevien tekijöiden välttäminen on tärkeää. Herkän ihon hoidossa on huomioitava, että tuotteet ovat sopivia ja riittävän lempeitä herkälle iholle. Herkistynyt iho saattaa ärsyyntyä liian voimakkaista tai pesevistä tuotteista. Herkän ihon hoidossa olisi hyvä aluksi selvittää mitkä tekijät ärsyttävät sinun ihoasi ja mitkä asiat aiheuttavat ihoärsytyksiä. Hoidossa on tärkeää kosteuttaa ja vahvistaa ihon pintaa, jotta ehjä iho suojaisi mahdollisimman hyvin ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä. Terve ja ehjä iho, jonka pintakerroksen läpäisyeste on kunnossa, ei läpäise mikrobeja eikä tulehdu niin helposti kuin kuiva ja hoitamaton iho. Herkkyyksien ja ihoärsytysten ennaltaehkäisy, ihon vahvistaminen jo ennen pahoja tulehdustiloja, auttaa pitämään ihon kunnon tasaisena läpi vuoden.

Ihon suojakerroksen vahvistaminen on avain, kun halutaan tasapainottaa ihon herkkyyttä ja sitä myötä vähentää punoitusta. Oikealla ihonhoidolla ja sopivilla tuotteilla ja raaka-aineilla voidaan myös vahvistaa pintaverisuonistoa.

Herkkä tai herkistynyt iho saattaa reagoida vahvasti kosmetiikkaan ja sopivien tuotteiden löytäminen voi olla haastavaa. Ihonhoidon ammattilaisen avustuksella voit löytää ihollesi ja tarpeisiisi sopivia parhaimpia raaka-aineita ja ihonhoitotuotteita. Tuotteiksi kannattaa valita sellaisia, joista hajusteet, säilöntäaineet ja väriaineet on karsittu mahdollisimman vähäisiksi tai kokonaan pois.

Valitse puhdistustuotteiksi sellaisia, joiden pH on lähellä ihon omaa pH:ta. Toiset puhdistusaineet saattavat olla emäksisiä, koska emäksinen neste liuottaa rasvoja. Tällainen puhdistus vaatii aina kasvoveden käytön, jotta ihon pH-arvo palautuu. Helpompi ja iholle hellempi tapa on siis valita puhdistustuote, joka puhdistaa ihon horjuttamatta sen pH-arvoa. Herkkä iho tarvitsee monesti rasvamaisia lipidejä, kuten erilaisia hyviä öljyjä sekä vesimäistä kosteutta.

Herkän ihon hoitolahoidot

Hoitolahoidoilla herkkää ihoa pyritään vahvistamaan, kosteuttamaan ja rauhoittamaan. Rauhoittavilla naamioilla ja tehotuotteilla ihon punoitusta, kirvelyä ja kiristelyä voidaan vähentää. Kosmetologi osaa myös valita sinun ihollesi sopivan kuorinnan, jotta se ei ärsytä herkkää ihoa. Todella tulehtunutta tai ärtynyttä ihoa ei välttämättä voi kuoria lainkaan, mutta se ei sulje pois hoitolahoitoja. Kuorinnan sijasta hoidossa voidaan keskittyä vahvistamaan ihon suojamuuria ja rauhoittamaan tulehdusta.

Face It -ihovalmennus herkälle iholle

Suosittelemme herkälle iholle 6 kk pituista ihovalmennusta, jossa saat tarkat ohjeet, kuinka voit hoitaa ihoasi sekä ulkoisesti että sisäisesti. Valmennuksen pituuteen vaikuttaa myös muut ihossa tai terveydessä esiintyvät mahdolliset ongelmat.

Face It -lisäpalvelut

Hoitolassa herkistynyttä ihoa voidaan hoitaa erilaisilla kasvohoidoilla. Usein ammattikäytössä olevat tuotteet saattavat olla tehokkaampia, ja niiden avulla saadaan ihossa nopeampaa ja näkyvämpää muutosta aikaiseksi. Hoitolassa tehtävillä kuorinnoilla saadaan kuorittua ihoa hellävaraisesti, jonka myötä iho myös vastaanottaa tehotuotteet paremmin. Ihoterapeutti voi myös käyttää erilaisia apuvälineitä kuten ultraääntä tai mikroneulausta saadakseen ihon korjausprosessit käynnistymään ja tehoaineet imeytymään.

Ihostasi sekä tarpeistasi riippuen ihoterapeuttimme voi toteuttaa Face It -ihovalmennuksesi yhteydessä kevyemmän Dermalogica-kasvohoidon tai astetta tehokkaamman, kirkastavan ja uudistavan Medik8-kasvohoidon. Face It -valmennuksesi yhteydessä saat ihoterapeutin suosituksen ihollesi parhaimmasta hoitolahoidosta. Hoitolahoidot voidaan toteuttaa missä vaiheessa vain valmennustasi. Lisäpalveluina toteutettavat kasvohoidot toteutetaan Blue Lagoonin toimipisteessä (Helsinki / Espoo).