Ikääntyvä iho

Ihmisen elimistössä kaikki kudokset ikääntyvät, mutta ihossa muutos on näkyvin. Ihon ikääntymiseen vaikuttaa monet tekijät. Ikääntyminen ja sen aiheuttamat muutokset ovat luonnollinen osa elämää, mutta moni haluaa kuitenkin vähentää ikääntymisen merkkejä ja hidastaa niiden tuloa. Ikääntyvä, mutta hyvin hoidettu, iho näyttää pehmeältä ja hyvinvoivalta, vaikka siinä olisikin uurteita ja juonteita.

Ihon ennenaikainen ikääntyminen

Ihon ennenaikainen ikääntyminen on yhä yleisempää. Ennenaikaisesta ihon ikääntymisessä  muutokset ilmestyvät nuorempana, ja usein myös voimakkaampina kuin luonnollisen ikääntymisen aiheuttamat ikääntymismuutokset. Ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavat erityisesti auringon ultraviolettisäteily sekä tupakointi. Usein ennenaikaisesti ikääntyneestä ihosta käytetäänkin myös termiä valovanheneminen. Myös voimakas stressi, laihduttaminen tai erilaiset sairaudet ikäännyttävät ihoa ennenaikaisesti. Valovanhentunut iho on usein kellertävä, iho näyttää paksulta ja kimmottomalta, jonka lisäksi ihossa on usein pigmenttimuutoksia sekä couperosaa.

Ihon ikääntymismuutokset

Ikääntyessä ihon uloimmassa kerroksessa alkaa tapahtua joitakin näkyviä muutoksia (juonteet, pigmenttimuutokset, ihon kimmoisuuden menetys). Tutkimuksissa on todettu, että ikääntyessä kosteuspitoisuus alenee ihon uloimmassa kerroksessa, joka johtuu todennäköisimmin lipidien eli rasva-aineiden vähenemisestä, jolloin iho ei kykene enää samalla tavoin sitomaan ja säilyttämään vettä ihossa. Tämän takia ihon ikääntyessä, iho tarvitsee enemmän kosteutta.

Myös ihosolujen kierto ihon alemmista kerroksista ihon pintaan hidastuu, joka tekee ihosta elottoman ja karhean näköisen. Ihon alemmassa kerroksessa, dermiksessä, tapahtuu myös muutoksia ikääntymisen myötä. Kollageenin ja elastiinin hajoaminen lisääntyy ja niissä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat ihon kimmoisuuden ja joustavuuden vähenemiseen. Kollageenin ja elastiinin tuotanto hidastuu sekä ihon proteiinirakenne muuttuu, joka vaikuttaa ihon kykyyn korjata itseään. Kollageenin rakenne myös muuttuu jäykemmäksi ihon ikääntyessä. Elastiinisäikeiden muutokset aiheuttavat hienoja juonteita sekä ihon “roikkumista”. Kollageeni ja elastiini ovat ihon tukirakenteita ja niiden hajoaminen aiheuttaa juonteita ja ryppyjä.

Myös soluväliaine muuttuu iän myötä, se vähenee sekä sen sisältävien glykosaminoglykaanien (kuten hyaluronihappo) jakautuminen muuttuu. Hyaluronihapon väheneminen on kosteusköyhyyden suurin syy. Sen väheneminen vaikuttaa myös juonteiden muodostumiseen ja ihon kimmoisuuden vähenemiseen. Hyaluronihappoa ihossa tuottavat fibroblastisolut, jotka vähenevät iän myötä.

Ihon kääntyessä ihossa myös muodostuu reaktiivisia hapen muotoja, jotka aiheuttavat vaurioita ihosolujen rakenteelle. Tämä tunnetaan myös oksidatiivisena stressinä, joka on päätekijä erilaisissa ihon vaurioissa kuten ihon ikääntyminen ja ihosairaudet. Reaktiiviset hapen muodot käsittävät happi-ionit, vapaat radikaalit ja vedyt. Nämä ovat yleisesti pieniä molekyylejä ja erittäin reagoivia johtuen elektrodien epätasapareista. Niitä muodostuu hapen aineenvaihdunnan luonnollisina sivutuotteina, sekä ympäristön aiheuttamasta stressistä (muun muassa tupakointi, ilmansaasteet, UV-säteily), jonka aikana niitä muodostuu huomattavasti enemmän ja vauriot ovat suurempia. Ne vaikuttavat lipidien solukalvoihin, epidermiksen barriäärin lipideihin, ihon proteiineihin ja aminohappoihin, solureseptoriproteiineihin, keratiiniin, kollageeniin, elastiinin, melaniiniin, entsyymeihin sekä DNA:han ja RNA:han sekä solurakenteiden t-soluihin, keratinosyytteihin, melanosyytteihin, langerhansinsoluihin ja fibroblastisoluihin.

Vapaan radikaalin elektrodit ovat epätasapainossa, ja vapaa radikaali pyrkii “varastamaan” puuttuvan elektrodin toiselta molekyyliltä päästäkseen tasapainoon, jolloin taas toisesta molekyylistä tulee vapaa radikaali. Antioksidantit estävät vapaiden radikaalien toimintaa ja niiden aiheuttamia vaurioita pelkistämällä luovuttamalla yhden vapaan elektrodin reagoivalle vapaalle radikaalille. Hapettunut antioksidantti on paljon vakaampi kuin sen neutraloima vapaa radikaali. Hapettuneen antioksidantin voi taas toinen antioksidantti kuten kehon tuottama tai kosmetiikan sisältämä glutathione aktivoida jälleen aktiiviseksi antioksidantiksi.

Iän myötä myös syvällä ihon kerroksissa oleva rasvakudos vähenee, jolloin kasvonpiirteet muuttuvat, etenkin poskipäillä, ohimoilla sekä leuan ja silmien ympärillä. Rasvakudoksen väheneminen tekee ihosta ohuemman ja hidastaa ihon uudistumista. Myös ihohuokoset, follikkelit ja talirauhaset näkyvät selvemmin kun kudos heikkenee. Ikääntyessä iho muuttuu yleensä herkemmäksi auringonvalolle ja ilmaston vaikutuksille.

Juonteiden lisäksi ikääntyminen voi aiheuttaa ihossa pigmenttimuutoksia, johtuen melanosyyttisolujen vähenemisestä. Ikääntyessä ihon sisäisesti valmistettavan D-vitamiinin määrä vähenee, ihon tyvikalvovyöhyke suoristuu ja epidermis ja erityisesti dermis ohenevat. Tyvikalvovyöhykkeen suoristuminen aiheuttaa sen ettei dermiksen ja epidermiksen välillä ole selviä nystyjä, vaan niiden yhteinen alue pienentyy. Tämä aiheuttaa sen, että dermiksen ja epidermiksen kiinnittyminen toisiinsa ja niiden solujen välinen kommunikointi heikkenee, jolloin iho vaurioituu helpommin. Myös ihon verisuonet muuttuvat iän myötä ja ravinteiden kuljetus ihon soluille heikkenee. Ikääntyessä myös talirauhasten koko kasvaa, mutta talirauhasten määrä ja talintuotanto vähenevät. Myös ihohuokoset voivat laajentua ikääntyessä, erityisesti rasvoittuvalla iholla.

Ikääntyvän ihon kotihoito

Ikääntymisen merkkejä tulisi hoitaa uudistamalla ihosoluja, ennaltaehkäisemällä tulevia juonteita ja häivyttämällä olemassa olevia juonteita ja ryppyjä. Tutkitusti tehokkaita raaka-aineita ikääntyvän ihon hoitoon löytyy useita.

Ikääntyvän ihon hoidossa tärkeintä olisi ennaltaehkäistä ihon ikääntymismuutoksia, aloittamalla jo nuorempana ihon puhdistaminen, kosteuttaminen ja suojaaminen omalle iholle sopivilla tuotteilla ja raaka-aineilla, sekä suosia hyviä elämäntapoja. Terveelliset elämäntavat ja hyvä ravitsemus voivat hidastaa ikääntymisen aiheuttamia muutoksia iholla. Tupakoinnin välttäminen sekä ihon suojaaminen UV-säteilyltä on yksi parhaita keinoja ehkäistä ennenaikaista ikääntymistä.

Ennaltaehkäisyn lisäksi voidaan onneksi myös juonteita ja muita ikääntymisen merkkejä hoitaa kosmetiikan avulla. Kotihoidolla pyritään elvyttämään ihon toimintoja ja kiinteyttämään ihoa. Kun ihon toiminnot elpyvät niin iho saadaan näyttämään tasaisemmalta ja kimmoisammalta. Aktivoimalla kollageenin tuotantoa ihossa saadaan ihosta napakampi.

Ikääntyvä iho & ruokavalio

Sisäinen hyvinvointi heijastuu ulospäin. Nuorena kehon toiminnot ja korjausprosessit ovat aktiivisempia, eivätkä huonot elintavat tai heikko ravitsemus näy vielä välttämättä ulospäin yhä herkästi kuin ikääntyessä. Monilla ravintoaineilla voidaan vaikuttaa positiivisesti kehon sekä ihon toimintaan sekä ennaltaehkäistä negatiivisia muutoksia.

Ikääntyvän ihon hoitolahoidot

Hoitolahoidoilla, erityisesti sarjahoidoilla, voidaan tehokkaasti hoitaa ikääntymisen merkkejä. Paras yhdistelmä on tehokkaat hoitolahoidot, laadukkaat kotihoitotuotteet, säännölliset ihonhoitorutiinit sekä hyvät elämäntavat. Erityisen tehokkaita hoitoja ikääntymisen merkkeihin ovat kemialliset kuorinnat sekä ihon mikroneulaushoidot. Mikroneulaus aktivoi ihon luonnollisia toimintoja sekä aktivoi ihon oman kollageenisynteesin.

Face It -ihovalmennus ikääntyvälle iholle

Suosittelemme ikääntyvälle iholle 9 kk pituista ihovalmennusta, jossa saat tarkat ohjeet, kuinka voit hoitaa ihoasi sekä ulkoisesti että sisäisesti. Valmennuksen pituuteen vaikuttaa myös muut ihossa tai terveydessä esiintyvät mahdolliset ongelmat.

Face It -lisäpalvelut

Hoitolassa ikääntyvän ihon hoitoa voidaan tehostaa erilaisilla kasvohoidoilla. Usein ammattikäytössä olevat tuotteet saattavat olla tehokkaampia, ja niiden avulla saadaan ihossa nopeampaa ja näkyvämpää muutosta aikaiseksi. Hoitolassa tehtävillä tehokkailla kuorinnoilla saadaan ihon kuiva ja hilseilevä pintakerros kuorittua pois, jolloin iho vastaanottaa kosteuttavat raaka-aineet paremmin. Kosmetologi voi myös käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten ultraääntä tai mikroneulausta saadakseen tehoaineet imeytymään paremmin ihoon.

Ihostasi sekä tarpeistasi riippuen ihoterapeuttimme voi toteuttaa Face It -ihovalmennuksesi yhteydessä kevyemmän Dermalogica-kasvohoidon tai astetta tehokkaamman, kirkastavan ja uudistavan Medik8-kasvohoidon. Face It -valmennuksesi yhteydessä saat ihoterapeutin suosituksen ihollesi parhaimmasta hoitolahoidosta. Hoitolahoidot voidaan toteuttaa missä vaiheessa vain valmennustasi. Lisäpalveluina toteutettavat kasvohoidot toteutetaan Blue Lagoonin toimipisteessä (Helsinki / Espoo).