Kuiva iho

Ihmisestä 60-70% on vettä, josta 20% on sitoutuneena ihoon. Suurin osa ihon kosteudesta sijaitsee syvemmällä ihossa (dermiksessä). Ihon kosteuspitoisuus vähenee ihon pintaa kohden. Ihon pintakerroksessa vettä on 15% kerroksen painosta, ja jos pinnan kosteuspitoisuus laskee alle 10 prosenttiin, tuntuu ihon pinta kuivalta ja joustamattomalta. Kuivassa ihossa siis ihon kosteuspitoisuus on madaltunut ja ihossa on normaalia vähemmän vettä. Ihon pinnan solukerroksen läpi haihtuu vettä (transepidermal water loss) tunnin aikana 0,1-1,0 milligrammaa neliösenttimetriä kohden. Ihon kautta haihtuvan veden määrä vaihtelee siis hurjan paljon! Ihon kosteuspitoisuuteen vaikuttavat  syvältä ihon pintaan tihkuvan veden määrä, ihon kyky säilyttää saamansa vesi ja ihon kyky sitoa vettä ympäristöstä.

Kuivan ihon tunnusmerkit

Kuivuus ilmenee usein ensimmäisenä ohuemmilla ihoalueilla kuten kasvoilla ja käsissä, joita ei samalla tavalla myöskään suojata vaatteilla. Kuivan ihon tunnusmerkkejä ovat samea ihonsävy ja punoittavat alueet sekä pahimmillaan halkeilu ja hilseily. Samea sävy johtuu ihon pinnassa olevasta kuolleesta ihosolukerroksesta. Kuiva iho on tavallisesti ohut ja ihohuokoset ovat hyvin pieniä tai lähes näkymättömiä. Kuivassa ihossa myös pienet juonteet näkyvät herkemmin. Ihon kuivuus voi olla pysyvä tai ohimenevä tila, jonka lisäksi ihon kuivuutta on olemassa ”eritasoista”, minkä vuoksi ihon kuivuutta tulee hoitaa aina tapauskohtaisesti.

Kuivan ihon toiminta

Kuivassa ihossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa eli marraskedessä on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista vapaasti. Kuivassa ihossa on myös vähemmän ihoa suojaavia keramideja, minkä vuoksi kuiva iho läpäisee normaalia tervettä ihoa helpommin erilaisia aineita. Ärsytyksen aiheuttama kutina ja hilseily voivat pahimmillaan johtaa kasvaneeseen tulehdusriskiin. Erityisesti Suomessa sään vaihtelut asettavat ihon kosteuspitoisuuden koetukselle, ja jopa rasvainenkin iho voi muuttua hilseileväksi ja kuivaksi.

Ulkoiset tekijät ihon kuivumiselle

Ulkoisia tekijöitä ihon kuivumiselle ovat iholle sopimattomat puhdistustuotteet ja liialliset pesut, mekaaninen ärsytys, sopimattomat kotihoitotuotteet tai puutteellinen kotihoito, ilmasto ulkona ja sisällä, saunominen sekä lämpö, joka edistää kosteuden haihtumista ihosta. UV-säteily vähentää dermiksessä kosteutta sitovien glykosaminoglykaanien määrää, mikä osaltaan edesauttaa myös ihon kuivumista.

Kuiva iho & vesi

Vesi kuluttaa pois ihon suojakerrosta, mikä edistää kosteuden haihtumista ja erityisesti kuuma vesi voi kuluttaa rasvaisia suoja-aineita ihosta. Niinpä jatkuva vedellä läträäminen voi kuivattaa ihoa. Myöskin voimakkailla pesuaineilla voi olla suojakerrosta heikentävä ja ihoa kuivattava vaikutus. Myös erityisesti uimahallin kloori voi lisätä ihon kuivumista. Erityisen kuivalla iholla merivesi voi tuntua ikävän kirvelevältä, mutta meriveden sisältämät mineraalit tekevät monesti kuivallekin iholle hyvää.

Ihon mekaaninen ärsytys

Voimakas hankaus ja muu mekaaninen ärsytys voi myös kuluttaa ihon suojakerrosta, mikä voi muuttaa sarveissolujen keratiinin laatua, jolloin kosteuden haihtuminen ihosta lisääntyy ja iho kuivuu. Harvoin iho kuitenkaan altistuu jatkuvasti kovalle mekaaniselle ärsytykselle, mutta myös satunnainen ja iholle liian voimakas hankaus voi saada ihon kuivumaan, mutta muutos on yleensä hetkellinen.

Kuiva iho & kosmetiikka

Kosmetiikka voi aiheuttaa ihon kuivumista, punoittelua ja hilseilyä. Kotihoitotuotteiden vaikutukset ovat aina todella yksilöllisiä. Paras mahdollisuus löytää omaan kuivuusongelmaansa sopivin hoitotuote on pyytää ihonhoidon ammattilaista ensin arvioimaan ihon kunto, tarpeet ja taustat. Ihoanalyysin ja kuivumisen taustalla vaikuttavien syiden pohjalta esimerkiksi ihoterapeutti on pätevä suosittelemaan yksilöllistä ja parasta ratkaisua.

Kuiva iho & ilmasto

Talvisin keskuslämmitys sekä pakkanen ja viima lisäävät kosteuden haihtumista ihosta. Ihon rakenne on myös talvisin ohuempi, mikä lisää mahdollisuutta kosteuden haihtumiseen. Happi ja ulkoilma ovat kuitenkin hyväksi iholle, ja juuri sisätiloissa pysyttely voi heikentää ihon hyvinvointia. Niinpä ulkoilu iholle suotuisalla ilmalla on erittäin suositeltavaa läpi vuoden.

Kuiva iho & aurinko

Auringon UV-säteily myös lisää kosteuden haihtumista sekä ihon kuivumista, ja ihon polttaminen on erityisen haitallista myös kuivuuden kannalta. UV-säteily myös vähentää ihon glykosaminoglykaanien määrää, jotka sitovat vettä itseensä. Vaikka UV-säteet kuivattavat ihoa, on auringonvalolla monesti ihottumia ja atopiaa parantavia tai ainakin helpottavia vaikutuksia.

Sisäiset tekijät ihon kuivumiselle

Sisäisiä tekijöitä ihon kuivumisen taustalla ovat perintötekijöiden ohjaama ihon rakenne, elämäntavat sekä ikääntyminen. Elämäntavat, kuten tupakointi, heikentää ihon verenkiertoa, jolloin hapen ja ravinteiden saanti ihossa heikkenee. Ihon kuivumiseen vaikuttaa myös sisäisesti saatu kosteus ja sopivanlainen ravinto. Myös stressi sekä sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, sokeritauti ja munuaissairaus lisäävät todennäköisyyttä kuivan ihon kehittymiseen.

Kuiva iho & ravinto

Osa ravintoaineista voi altistaa ihoa ärsytykselle, mikä voi ilmentyä kuivuutena ja hilseilynä. Jotkin ravintoaineet saattavat myös poistaa kehosta nestettä. Mm. alkoholi on keholle ja kuivalle iholle haitallista, sillä alkoholi poistaa kehosta nestettä ja kuivattaa ihoa. Ravintovalmennus tulisi aina suunnitella henkilökohtaisesti, asiakas yksilöllisenä kokonaisuutena huomioiden. Kuivaa ihoa on monesti nopeaa ja tuloksellista hoitaa ruokavalion avulla, kun ruokavaliosta poistetaan tai vähennetään kuivuutta lisääviä ruoka-aineita, ja lisäksi ruokavalioon lisätään hyviä kosteutta lisääviä ruoka-aineita. Kuivan ihon ravitsemuksessa tulisi huomioida asiakkaan henkilökohtaiset tottumukset, mieltymykset sekä elämäntavat. Monesti ruokavaliota koskevia muutoksia kannattaa lähteä tekemään vähitellen.

Ihon heikentynyt verenkierto

Heikentynyt verenkierto vaikuttaa aina kudoksen toimivuuteen ja hyvinvointiin. Veri kuljettaa mukana happea ja ravintoaineita, jolloin verenkierron heikentyessä kudos ei saa elintärkeitä aineita toivotulla tavalla. Verenkierron hidastuminen sekä veden läpäisyvyyden heikkeneminen hiussuonissa kuivattavat ihoa. Usein nuorilla verenkierto ihossa on kuitenkin hyvä. Tyypillisesti verenkierto heikkenee iän ja elintapojen vaikutuksesta.

Ikääntymisestä johtuva ihon kuivuminen

Ikääntyessään iho menettää lipidejään, ja sen kosteudensitomiskyky alenee, jolloin iho kuivuu. Iän myötä iho myös ohenee, jolloin iho tulee läpäisevämmäksi. Ohut iho mahdollistaa myös kosteuden haihtumisen ihosta herkemmin. Ikääntymisen aiheuttama ihon kuivuminen perustuu myös verenkierron hidastumiseen, jolloin hapen ja ravinteiden saanti ihossa heikkenee.

Iän myötä elintapojen vaikutukset tulevat ihossa voimakkaammin esiin, minkä vuoksi iho voi vähitellen muuttua aiempaa kuivemmaksi. Myös vettä sitovien glykosaminoglykaanien määrä ihossa vähenee iän myötä. Ikääntyessä myöskin talineritys vähenee, ihon toiminnot heikentyvät ja myöskin ihon rakenne muuttuu, mitkä kaikki altistavat ihomuutoksille kuten kuivumiselle.

Ikääntyessä ihon uloimmassa kerroksessa alkaa tapahtua joitakin näkyviä muutoksia (juonteet, pigmenttimuutokset, ihon kimmoisuuden menetys). Tutkimuksissa on todettu, että ikääntyessä kosteuspitoisuus alenee ihon uloimmassa kerroksessa, joka johtuu todennäköisimmin lipidien eli rasva-aineiden vähenemisestä, jolloin iho ei kykene enää samalla tavoin sitomaan ja säilyttämään vettä ihossa. Tämän takia ihon ikääntyessä, iho tarvitsee enemmän kosteutta.

Myös ihosolujen kierto ihon alemmista kerroksista ihon pintaan hidastuu iän myötä, joka tekee ihosta elottoman ja karhean näköisen. Myös soluväliaine muuttuu iän myötä, se vähenee sekä sen sisältävien glykosaminoglykaanien (kuten hyaluronihappo) jakautuminen muuttuu. Hyaluronihapon väheneminen on kosteusköyhyyden merkittävä syy. Hyaluronihapon väheneminen vaikuttaa myös juonteiden muodostumiseen ja ihon kimmoisuuden vähenemiseen.

Stressin kuivattama iho

Stressillä on monesi hyvin moninaiset vaikutukset keholle ja mielelle, joiden lopputulemana myös iho voi alkaa oireilemaan. Stressi voi myös puhkaista piilevän ihosairauden tai saada kuivan/atooppisen ihon oireilemaan. Stressaantuneessa tilassa ulkoisia oireita on lähestyttävä kokonaisvaltaisella hoidolla, jossa asiakkaan tilannetta kartoitetaan kokonaisvaltaisesti.

Hikoilu & kosteuden haihtuminen ihosta

Hikoilun kautta ihosta ymmärrettävästi haihtuu kosteutta, mutta hikoilu on myös hyvästä kehon hyvinvoinnin kannalta, sillä hikoilun kautta elimistö poistaa myös haitallisia aineita. Kehon tasapainosta riippuen, myös hien laatu voi vaihdella ja myös hiki itsessään voi ärsyttää erityisesti kasvojen alueen kuivaa ihoa. Koska keho ja myös iho menettävät hikoillessa kosteutta entisestään, on kuivaihoisen erityisen tärkeää muistaa kosteuttaa kehoaan myös sisäisesti parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuivan ihon kotihoito

Ihon säännöllinen kosteuttaminen aamuin illoin on yksi tärkeimpiä ihonhoitorutiineja puhdistuksen ohella. Iho voi kaivata voiteessa lipidejä tai vettä. Ihon pintakerros, eli sarveissolukerros estää veden haihtumista pois ihosta sekä haitallisten aineiden imeytymistä ihoon. Ihon pintakerros antaa myös tärkeän suojan iholle. Sarveissolukerros koostuu ihosoluista ja soluväliaineesta. Sarveissolukerros sisältää keskimäärin 40% vettä ja vesiliukoisia aineita, 40% proteiineja ja 20% lipidejä eli rasvamaisia aineita. Ihon rakenteen takia iho tarvitsee sekä vettä, että lipidejä pysyäkseen terveenä ja kosteutettuna. Kuorimalla ja kosteuttamalla ihoa sille sopivilla tuotteilla, saadaan ihoon tehokkaasti kosteutta ja heleyttä.

Face It -ihovalmennus kuivalle iholle

Suosittelemme kuivalle iholle 3 kuukauden pituista ihovalmennusta, jossa saat tarkat ohjeet, kuinka voit hoitaa kuivaa ihoasi sekä ulkoisesti että sisäisesti. Valmennuksen pituuteen vaikuttaa myös muut ihossa tai terveydessä esiintyvät mahdolliset ongelmat.

Face It -lisäpalvelut

Hoitolassa kuivaa ihoa voidaan tehokkaasti hoitaa kosteuttavilla kasvohoidoilla. Usein ammattikäytössä olevat tuotteet saattavat olla tehokkaampia, ja niiden avulla saadaan palautettua ihon kosteuspitoisuus nopeammin. Hoitolassa tehtävillä tehokkailla kuorinnoilla saadaan ihon kuiva ja hilseilevä pintakerros kuorittua pois, jolloin iho vastaanottaa kosteuttavat raaka-aineet paremmin. Kosmetologi voi myös käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten ultraääntä tai mikroneulausta saadakseen kosteuttavat aineet imeytymään paremmin ihoon, jolloin saadaan tehokkaampi kosteutusteho.

Ihostasi sekä tarpeistasi riippuen ihoterapeuttimme voi toteuttaa Face It -ihovalmennuksesi yhteydessä kosteuttavan ja rahoittavan Dermalogica-kasvohoidon tai astetta tehokkaamman ja kirkastavan Medik8-kasvohoidon. Face It -valmennuksesi yhteydessä saat ihoterapeutin suosituksen ihollesi parhaimmasta hoitolahoidosta. Hoitolahoidot voidaan toteuttaa missä vaiheessa vain valmennustasi. Lisäpalveluina toteutettavat kasvohoidot toteutetaan Blue Lagoonin toimipisteessä (Helsinki / Espoo).