Rosacea

Rosacea on krooninen ihosairaus, joka oireilee tyypillisimmin kasvojen ihon laajentuneina verisuonina, punoituksena, lehahteluna, näppylöinä, märkäpäinä ja turvotuksena. Iho voi myös olla kutiseva ja kuumottava. Sairaus puhkeaa yleensä 30-50 vuoden iässä ja on usein perinnöllinen. Ruusufinni toisinaan puhkeaa jos taustalla on aikaisemmin sairastettu aknea.

Ruusufinnin oireet

Rosacean aiheuttamat muutokset sijoittuvat yleensä kasvojen kuperiin keskiosiin, jotka altistuvat eniten auringolle, kuten otsalle, nenälle, leualle ja poskien alueelle. Rosacean ensimmäisellä tasolla iholla on couperosaa, eli laajentuneita ja punoittavia pintaverisuonia, sekä ihon lehahtelua punoittavaksi, joka voi muuttua pysyväksi punoitukseksi. Akne rosaceassa eli ruusufinnissä iholla on punoituksen lisäksi papuloita ja pusteleita. Tauti voi olla hyvinkin eriasteinen eri ihmisillä ja tauti voi pahentua äkkinäisesti.

Tauti voi aiheuttaa myös rinofyymaa (nenän talirauhaset ovat kasvaneet ja iho on turvonnut) sekä silmäoireita kuten sidekalvon tulehdusta, silmäluomen reunan tulehduksia, sarveiskalvon tulehdusta, kuivasilmäisyyttä, näärännäppyjä sekä silmäluomen luomirakkuloita.

Rosacean ja ruusufinnin syyt

Rosacean varsinaista aiheuttajaa ei tunneta, mutta useat tekijät pahentavat oireita. Auringonvalo, alkoholi, kuumat juomat, voimakkaat mausteet, hikoilu, stressi, stressaavat tai jännittävät tilanteet sekä lämpötilanvaihtelut pahentavat punoitusta ja muita oireita. Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat tautiin, usein vaihdevuodet saattavat laukaista sairauden. Huono immuniteetti, suoliston kunto tai suolisto-ongelmat voivat vaikuttaa rosaceaan. Vahvat kortisonivoiteet saattavat myös pahentaa oireilua.

Rosacean ja ruusufinnin kotihoito

Rosaceaa ei voida parantaa, mutta oireita voidaan lievittää ja ennaltaehkäistä. Taudille on tyypillistä aaltoilevuus, välillä iho oireilee enemmän ja välillä vähemmän. Ruusufinni saatetaan helposti sekoittaa akneen, mutta koska niitä hoidetaan eri tavoin, on niiden erottaminen toisistaan tärkeää. Aurinko usein helpottaa aknea, kun taas ruusufinniä se saattaa pahentaa. Ruusufinnissä iholla ei ole komedoja kuten aknessa, ja ruusufinni puhkeaa usein vanhempana. Kuten aknekin, ruusufinni voi jättää jälkeensä arpia kasvoille.

Iho kannattaa suojata huolellisesti auringolta ja lämpötilanvaihteluilta. Iho saattaa reagoida tai ärsyyntyä kemiallisista aurinkosuoja-aineista, joten on turvallisempaa valita rosacea iholle fysikaalinen suoja. Auringolta suojautuminen on kuitenkin ehdottoman tärkeää rosacea iholle, koska aurinko voi pahentaa oireita. Toisinaan aurinko saattaa lievittää oireita ja tulehdusta taudin aktiivisessa vaiheessa, mutta iho saattaa reagoida viiveellä ja haittavaikutukset näkyä myöhemmin. Talvella kylmältä ilmalta ja viimalta kannattaa suojautua esimerkiksi huivilla. Erityisesti kovia löylyjä kannattaa välttää.

Rosacea ihoa tulee kosteuttaa tehokkaasti ja pyrkiä rauhoittamaan tulehdusta iholla. Tuotteiden tulisi olla mahdollisimman hellävaraisia ja lempeitä. Ihon turhaa hankaamista ja mekaanista rasitusta tulisi välttää. Tärkeää on vahvistaa ihon omaa luontaista suojamuuria, ihon hydrolipidikalvoa. Puhdistustuotteiden tulisi olla mietoja ja pH:n lähellä ihon omaa pH:ta, ehdottomasti ei saippuaa. Ehdottoman tärkeää on olla puristelematta näppyjä ja märkäpäitä. Voiteiden ja seerumien tulisi viedä iholle runsaasti kosteutta ja rauhoittaa ihoa. Kannattaa valita hajusteetonta ja herkälle iholle tarkoitettua kosmetiikkaa, koska hajusteet voivat usein ärsyttää herkästi reagoivaa ihoa.

Rosacea ja ruokavalio

On todettu, että tietyt ruoka-aineet voivat laukaista ja voimistaa rosacean ja ruusufinnin oireita. Ruokavaliossa olisi siis tärkeää pyrkiä vähentämään tai välttämään rosaceaa ärsyttäviä ruoka-aineita. Myös vatsan ja suoliston hyvinvoinnilla on suuri merkitys ihoon ja myös rosaceaan, minkä vuoksi rosacean ja ruusufinnin hoidossa päästään tyypillisesti parhaimpaan tulokseen, kun ihonhoitoon yhdistetään henkilökohtainen ravintovalmennus.

Rosacean ja ruusufinnin hoitolahoito

Rosacea-ihon hoitolahoidot voivat olla joko rauhoittavia ja suojaavia, mutta myös astetta tehokkaampi mikroneulaushoito voi olla hyvä valinta. Todella tulehtunutta ruusufinniä ei ole suositeltavaa mikroneulata, mutta jos iho ei ole todella tulehtuneessa tilassa, neulauksen avulla saadaan aikaan uusia terveitä verisuonia, vanhojen tilalle. Mikroneulaushoito käynnistää ihossa luonnollisen korjausprosessin sekä vahvistaa myös ihoa, minkä vuoksi hoidolla on ollut hyviä vaikutuksia rosacean ja ruusufinnin hoidossa.

Face It -ihovalmennus rosacea-iholle

Suosittelemme rosaceaan sekä ruusufinniin 9kk pituista Face It -ihovalmennusta, jossa saat tarkat ohjeet, kuinka voit hoitaa ihoasi sekä ulkoisesti että sisäisesti. Valmennuksen pituuteen vaikuttaa myös muut ihossa tai terveydessä esiintyvät mahdolliset ongelmat.

Face It -lisäpalvelut

Hoitolassa rosaceaa ja ruusufinniä voidaan hoitaa tasapainottavilla, rauhoittavilla ja ihoa vahvistavilla Dermalogica-kasvohoidoilla. Usein ammattikäytössä olevat tuotteet saattavat olla tehokkaampia, ja niiden avulla saadaan tasapainotettua ihon tilannetta nopeammin. Ihoterapeutti voi myös käyttää erilaisia apuvälineitä, kuten ultraääntä tai esimerkiksi mikroneulausta hoitolahoidon tekemiseen. Rosacea ja ruusufinni tapauksissa suosittelemme erityisesti tehokasta mikroneulaushoitoa, jolla on saatu näkyviä tuloksia myös haastavan rosacean hoidossa.

Ihostasi sekä tarpeistasi riippuen ihoterapeuttimme voi toteuttaa Face It -ihovalmennuksesi yhteydessä kevyemmän Dermalogica-kasvohoidon tai astetta tehokkaamman ja kirkastavan Medik8-kasvohoidon. Face It -valmennuksesi yhteydessä saat ihoterapeutin suosituksen ihollesi parhaimmasta hoitolahoidosta. Hoitolahoidot voidaan toteuttaa missä vaiheessa vain valmennustasi. Lisäpalveluina toteutettavat kasvohoidot toteutetaan Blue Lagoonin toimipisteessä (Helsinki / Espoo).